8.10.08.

Vitamin: Biografija


Grupa Vitamin je nastala 1996. godine, u sumrak novog kruševačkog talasa, od članova tri najuticajnije i najpoznatije kruševačke grupe: Goran Stojiljković – vokal i gitara, Nemanja Resanović – gitara (Slobodna wožnja), Miloš Vojinović Kimba – bas (Scarps) i Uroš Vojinović – ritam mašina i bubnjevi (Helikopter).
Želja benda je bila da svira muziku koju bi voleli da čuju a koja bi išla dalje od klasičnih rock n roll klišea. U početku, zvuk benda je išao u pravcu gitarskog noisea na tragu Jesus Lizard, Shellac i Girls against boys, da bi nakon nekoliko godina evoluirao u melodičniji noise sa uplivom elektronike (ritam mašina i mnogobrojni gitarski efekti).
Od samog početka, Vitamin je praktikovao da probe ne drži u klasičnim prostorima za svirku – podrumima, garažama i šupama, već u dnevnoj sobi gitariste, da bi na pravi način bio uspostavljen neposredan kontakt između članova benda i muzike koju stvaraju.
Bend je snimio dva albuma „Let us try“ 1998. i „Travelling in pairs“ 2000. godine. Zbog ranijih loših iskustava sa studijskim prostorom i muzičkim „producentima“ oba albuma su snimljena uživo, u sobi za probe, bez upotrebe kompjutera i profesionalne opreme za snimanje.
Album „Travelling in pairs“ predstavlja kreativni vrhunac grupe, kreiran za vreme bombardovanja, sniman za vreme oktobarske revolucije, predstavlja putovanje kroz zvučne elektro noise pejzaže ka utopijskom boljem sutra i težnji ka otvaranju i širenju horizonta u muzičkom, političkom i sociološkom smislu (pesme „Station to station“, „Weltamin“, „Open“).
Bend je od 2002. u hiatusu u kojem članovi benda rade samostalno (DJ Urosh, Kiklop, Edges) sa planovima za ponovno okupljanje.

Нема коментара: